Закупівля ліків через міжнародні організації дозволила державі знизити ціну деяких препаратів у 19 разів — уряд

Ярослав Вінокуров, фото
Ярослав Вінокуров
Завдяки передачі процесу державної закупівлі ліків до міжнародних організацій, вартість закупівель деяких препаратів в рамках програми медикаментозного забезпечення онкохворих знизилась у 6 та 19 разів.

Загалом, зазначається, що більшість ліків наразі в Україні закуповуються дешевше, ніж до участі у процесі закупівель міжнародних організацій.

«90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Так, наприклад, у випадку з препаратами «Бікалутамід» та «Доцетаксел» ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно», — повідомила керівниця медичного напрямку «Центру протидії корупції» Олена Щербан, передає прес-служба Кабміну.

В уряді зазначають, що у 2018 році збільшили фінансування на закупівлю ліків для онкохворих дорослих на 910 мільйонів гривень — до 1,6 мільярда гривень. Зазначається, що на дитячу онкологію уряд передбачив 510 мільйонів гривень.

18 липня 2018 року стало відомо, що з 2019 року в Україні почнуть закуповувати ліки через систему Prozorro.

У Мінекономрозвитку повідомляли, що інтегрували систему електронних державних закупівель Prozorro з реєстрами Міністерства охорони здоров’я України.

Раніше стало відомо, що Міністерство охорони здоров’я України планує розширити програму «Доступні ліки» препаратами з державних закупівель у 2019 році.



Поділитися: